Erfaring med NemID Sikker mail

Fra KLID wiki
Version fra 4. maj 2014, 18:38 af FlikFlak (diskussion | bidrag)

(forskel) ←Ældre version | se nuværende version (forskel) | Nyere version→ (forskel)
Skift til: Navigation, Søgning

Sikker mail

I følge Nets-DanID er det muligt at skrive sikker mail, dvs. krypteret og signeret mail, med NemID under visse betingelser.

  • Du har NemID med offentlig adgang (OCESII).
  • Du har registreret en email-adresse i dit certifikat.
  • Du bruger Mozilla Thunderbird, Microsoft emailprogrammer eller Novell GroupWise. (webmailsider som gmail og hotmail dur ikke!)

Og så måske den vigtigste:

  • Modtager skal være indstillet på at modtage sikker mail.

Man kan ikke regne med at offentlige myndigheder har mulighed og politisk har man vedtaget at al kommunikation med det offentlige sker med e-boks, som ikke understøtter sikker mail.

Nets-DanID beskriver sikker mail med NemID her.

Bemærk at det IKKE er et krav, at have Java installeret!


Erfaringer med Linux-installation

Jeg har prøvet at skrive en krypteret og signeret e-mail til Frederiksberg/Bispebjerg hospital på en Fedora 20 Linux 32-bit distribution. NemID understøtter officielt kun Ubuntu. Men der var ingen problemer med at hente og udpakke NemID configurations-filen og køre den og hente certifikatet.

Mit "certifikat" er en standard NemID bruger med nøglekort. Der blev ikke spurgt om nøglekortskode ved installation af certifikat.

Derefter fortsatte jeg til installation i Thunderbird. Vejledningen er for Ubuntu med Thunderbird 12 og den afviger noget visuelt fra Fedora med Thunderbird over version 20. Men de trin er de samme, som der står.

Afsendelse af sikker mail

Her bliver det lidt kompliceret i mit tilfælde, for det viste sig at være svært at finde og installere det korrekte modtager certifikat.

Der er 3 måder.

Enten har modtager (som i tilfældet med hospitalet) deres offentlige certifikat liggende på hjemmesiden (under Kontakt), man kan bruge automatisk opslag via LDAP (som beskrives i vejledningen) eller man kan hente certifikatet på NemIDs hjemmeside. Kun det sidste fungerede for mig og kun ved at hente certifikatet direkte. Vcard-formatet fungerede ikke.

Søgning efter certifikat findesher.

I vejledningen står der, at man skal bruge kodeord og nøglekode når man sender mail - men det står ikke at det også sker hver gang e-mail gemmes - eller man efterfølgende kigger i udbakken. Derfor bør man nok komponere indholdet i sin mail "offline" først og så kopiere det ind i Thunderbird lige inden man sender.

Af samme årsag bør man ikke have NemID sikker mail slået til hele tiden, men kun når man har brug for at sende en mail.

Jeg fik svar på min henvendelse til Frederiksberg/Bispebjerg hospital efter 5 dage.

Leif Andersen.